Heb je je ooit afgevraagd waarom kaas meestal rond is?
Waarom dit zo is, daar kom je zo achter.
Kaas, echter, met zijn talloze texturen, smaken en aroma's, is niet alleen een verrukkelijke culinaire ervaring, maar ook een fascinerende verkenning van ambacht en creativiteit. Naast de smaak is een boeiend aspect van kaas te vinden in de diverse vormen, elk een verhaal vertellend van traditie, cultuur en het vakmanschap van kaasmakers.
1. Wielen: klassieke vorm
Het wiel is een essentiële vorm voor veel kazen. Gouda, Edam en Emmental worden vaak vervaardigd tot grote, ronde wielen.
2. Blokken, vierkanten en rechthoeken: veelzijdigheid in eenvoud
Blokken zijn een gangbare vorm voor kazen zoals Cheddar en Monterey Jack. Met hun scherpe en pittige profielen zijn blokken perfect om te snijden: geen 'verlies'!
3. Cilinders, bûches: elegantie.
Bepaalde kazen, zoals geitenkaas (chèvre) en Bûcheron, worden vaak gevormd tot cilinders. Deze elegante presentatie verbetert de visuele aantrekkingskracht van de kaas en maakt het eenvoudig om perfecte plakjes te snijden.
4. Piramides en Kegels: culinair ten top
De vormen van piramides en kegels, kenmerkend voor kazen zoals Valençay, brengen een vleugje culinaire kunst naar de kaasplank. Deze visueel opvallende kazen bieden een gevarieerde smaakervaring, van het romige midden tot de stevigere buitenste lagen.
5. Vierkanten en Rechthoeken: ambachtelijke geometrie
6. Bolletjes.
Deze vorm biedt een stevige structuur om te snijden en te serveren. Denk aan mozarella (geraspte mozarella is ook een feest!), boccocini, burrata,...
Kaas, in al zijn diverse vormen, is een feest voor de zintuigen. Van het klassieke wiel tot de speelse bol, elke vorm vertegenwoordigt een unieke reis van vakmanschap en smaak.
Ondertussen zijn er al meer dan 1800 verschillende kaassoorten over de hele wereld, met ieder een andere vorm en smaak. Fascinerend!
Ronde en cilindrische kaasvormen bleken door ervaring simpelweg veel steviger dan de rechthoekige vormen die, hoewel ruimtebesparend, gemakkelijk kapot gingen en moeilijker te repareren waren.
Ook is het makkelijker voor het zoutgehalte om zich gelijkmatig te gaan verdelen door de affinage heen.
- Madame Catherine